Vrouwen zorgen graag voor zichzelf. Maar vaak gaan we iets te enthousiast te werk en hebben we de neiging om producten te combineren die niet goed samen gaan of de werking van elkaar verzwakken. In plaats van verbetering zorgt dit voor een drastisch mindere effectiviteit. Welke cosmetica mogen niet samen worden gebruikt? Check welke combo’s je zou moeten vermijden.

Welke cosmetica moeten niet worden gecombineerd?

1. BENZOYLPEROXIDE EN RETINOL

Iedereen die ooit heeft geworsteld met acne weet dat deze twee namen de meest effectieve acne-bestrijdende ingrediënten zijn. Als je denkt dat het gebruik van beide tegelijkertijd nog beter is en dat daardoor de acne nog sneller zal verdwijnen – dan waarschuwen we je – dat is niet zo. Benzoylperoxide zorgt dat retinoïde gaat oxideren, waardoor het minder effectief wordt. Bovendien zijn beide ingrediënten echt heel krachtig, waardoor het combineren ervan kan leiden tot hevige huidirritaties. Een ideale oplossing is: gebruik elke dag benzoylperoxide, behalve twee dagen per week, die dan gereserveerd zijn voor retinol.

2. OLIËN EN HYALURONZUUR

OCM, dat het gezicht reinigt met oliën, is een uitstekende methode voor het verwijderen van make-up en verbetert ook de conditie van de huid. Oliën zijn occlusief en voorkomen overmatig vochtverlies. Veel mensen proberen dit hydraterende effect te verbeteren door dit te combineren met hyaluronzuur.

Probeer echter niet de hydraterende werking van oliën te versterken. Het blijkt dat hyaluronzuur niet door de occlusieve laag van de oliën heen dringt. Hierdoor wordt de werking van het hyaluronzuur verminderd. In plaats daarvan moet het samen met niet-vette cosmetica worden gebruikt. Hyaluronzuur is perfect tijdens de ochtendverzorging, wanneer OCM niet nodig is.

3. ZONNEBRANDCRÈMES EN PARFUMS

Crèmes met UV-filter zijn uiterst belangrijk – ze worden gebruikt om de huid te beschermen tegen de negatieve effecten van zonnestraling. Parfums, helaas, verzwakken hun actie. Om deze reden moet je in de zomer lekker geurend water en body mist gebruiken. Houd er ook rekening mee dat sterke parfums die aan zonlicht worden blootgesteld vlekken en huidverkleuringen kunnen veroorzaken. Met andere woorden: zowel een combinatie van zonnebrandcrème en parfum als van zon en parfums moet worden vermeden.

4. 2-IN-1 SHAMPOO EN HAARMASKER/CONDITIONER

De combinatie van een shampoo en een conditioner is perfect voor iedereen die gezond en dik haar heeft en dit haar niet wil overbelasten met maskers en conditioners. Zo’n shampoo werkt het beste met zacht water dat de hoofdhuid niet uitdroogt. Bij zo’n haartype kan je af en toe een haarmasker of een conditioner gebruiken. Veel meisjes kiezen voor natuurlijke oliën in plaats van haarmaskers. Het is een vergissing om je haar te wassen met 2-in-1 shampoo en vervolgens een conditioner aan te brengen. Op deze manier overbelasten we ons haar, wordt ze plat, zwaar en vettig door de toegenomen talgproductie.

5. ZWARE CRÈME EN FOUNDATION

Veel mensen gebruiken elke dag gezichtscrèmes die rijk zijn aan paraffine. Vooral in de winter zijn dit soort crèmes populair omdat paraffine een vette laag op de huid achterlaat en occlusieve eigenschappen heeft: het beschermt de huid tegen vochtverlies. Helaas heeft paraffine ook één nadeel: het heeft een comodogene werking en verstopt de poriën, waardoor het de vorming van mee-eters en puistjes bevordert. Bovendien zijn crèmes met paraffine niet geschikt voor make-up: de foundation scheidt zich van het gezicht, bladdert af, terwijl de levensduur ervan afneemt.