Wat zou een avondhuidverzorgingsroutine moeten zijn?

De avond is de perfecte tijd om je huid grondig te verzorgen. Niet alleen is het een rustmoment waarin je kunt ontspannen, maar het kan ook helpen de afvalstoffen te verwijderen die je huid overdag heeft opgelopen. Het is belangrijk om een consistente verzorgingsroutine aan te houden om je huid gezond en stralend te houden, ongeacht je huidtype of leeftijd.

In dit artikel zullen we uitleggen wat een geschikte avondhuidverzorgingsroutine behoort te zijn, welke stappen je kunt volgen en welke producten je op je lijstje moet zetten.

Stap 1: Reinig je huid

Het reinigen van je huid is altijd de eerste stap in een goede verzorgingsroutine; kleine stofdeeltjes, makeupresten en vuil kunnen je huid blokkeren en jeugdige huideigenschappen afbreken. Daarom is het zeer belangrijk dat je je huid ’s avonds grondig reinigt met een milde reinigingsgel of -crème. Let er hierbij ook op dat je een product gebruikt dat je huidtype aansluit, of het nu vet, gemengd, droog, normaal of gevoelig is. Vermijd ook agressieve schuurmiddelen zoals alcoholhoudende reinigingsproducten of geurende reinigingsdoekjes.

Stap 2: Exfoliëren

Het tweede onderdeel van de avondverzorgingsroutine is het exfoliëren van je huid. Exfoliëren is een manier om dode huidcellen te verwijderen die je huid er onverzorgd, vlekkerig en saai kunnen maken.

Er zijn verschillende manieren om je huid te exfoliëren; fysiek of chemical, en je kunt meer weten over wat het beste werkt door het te bespreken met een gecertificeerde huidtherapeut of dermatoloog. Fysieke exfolianten worden normaal gesproken twee tot drie keer per week aangebracht; het is belangrijk dat je voor een korrelige textuur kiest die niet te ruig is voor je huidtype. Fysieke exfoliatie kan ook worden verminderd of stopgezet als je huid geïrriteerd of gevoelig raakt.

Chemische exfolianten bevatten actieve ingrediënten zoals alfa-hydroxyzuren en melkzuur, die worden gebruikt om opgeloste vetten in de poriën op te ruimen en zeepresten van het oppervlak van de huid te verwijderen. Indien mogelijk, gebruik je bij voorkeur ook een milde chemische exfoliant; beperk je behandeling echter tot een of twee keer per week om een teveel aan exfoliatie te voorkomen.

Stap 3: Hydrateer je huid

Het is altijd belangrijk om je huid gedurende de hele dag te hydrateren, maar vooral voor het slapengaan. Door je huid goed te hydrateren, worden de vochtigheid en de jeugdige uitstraling hersteld.

Gebruik een vochtinbrengende crème die is afgestemd op je huidtype om het vochtniveau van je huid te herstellen en het tegen uitdroging en schade door de zon te beschermen. Bovendien kun je je huid een extra oppepper geven met behulp van een oogcrème om uitdroging rond je ogen te voorkomen en donkere kringen te verminderen.

Stap 4: Verzorg je lippen

De lippen worden vaak vergeten bij het verzorgen van de huid, maar zijn een van de eerste dingen die iemand ziet als je met hen praat. Daarom is het zo belangrijk om lippenbalsem of een lipverzorgingsproduct toe te voegen aan je avondroutine om je lippen te verzachten, voeden en beschermen. Probeer een product met hydraterende ingrediënten zoals sheaboter, jojoba-olie of bijenwas te kiezen dat je huid tegen uitdroging beschermt en hoge zonbeschermingsfactoren heeft om schade door zonlicht te voorkomen.

Stap 5: Vermijd schade door de zon

Hoewel we lichte blootstelling aan zonlicht nodig hebben om vitamine D te produceren, is het vaak een van de meest schadelijke factoren voor onze huid. De schade door de zon kan leiden tot vroegtijdige veroudering, pigmentatie en zelfs huidkanker.

De beste manier om je huid te beschermen tegen schade door de zon is door een zonnebrandcrème te gebruiken die Steam Protection Factor (SPF) heeft van minimaal 15-30. Breng het een paar minuten voordat je de deur uit gaat aan op de gebieden die blootgesteld zijn aan direct zonlicht. Vergeet ook niet om je product bij te werken gedurende de dag.

Stap 6: Verzorg je lijf

Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je huid ’s morgens stug en vaak onrustig aanvoelt, komt dat omdat je lichaam op het moment dat je in bed ligt bepaalde processen volgt om je huid en lichaam te herstellen.

Dit is de perfecte gelegenheid om je lijf van top tot teen te verzorgen en je huid in kalmerende oliën te dompelen. Probeer een huidolie of lijnzaadolie te gebruiken die je huid ruikt en voelt, en maak er een gewoonte van om het laat in de avond even toe te passen.

Stap 7: Neem voldoende rust

Net zo belangrijk als de producten die je op je huid aanbrengt is het belangrijk dat je voldoende rust neemt om je huid rust te geven. Hoewel het onvermijdelijk is dat sommige dagen druk en hectisch zijn, probeer dan toch wat tijd vrij te maken om te ontspannen en

te proberen de acht uur slaap aan te houden die door artsen wordt aanbevolen.

Conclusie

De avond is de perfecte tijd om je huid te verzorgen. Het is het perfecte moment om je huid schoon te maken, te exfoliëren, te hydrateren, te verzorgen en te ontspannen. Elk van deze stappen is belangrijk om je huid te geven wat het nodig heeft om gezond en stralend te blijven. Door een consistente